Siber güvenlik dışarıdan gelebilecek dijital ve siber saldırılara karşı bilgisayar sistemlerini ve ağları koruma uygulamasıdır. Siber güvenlik yardımıyla elektronik ortamda bulunan tüm verilerinizi koruma imkanı sağlamaktadır. Siber dünyamıza baktığımızda onlarca terim karşımıza çıkmaktadır. Bu terimlerden bazıları;
gibi terimler karşımıza çıkmaktadır. Siber suçlardan korunmak için bilgi güvenliğine dikkat etmeliyiz. Ülkemizde siber güvenlik ile mücadele için Ulusal Siber Olaylara Müdahale (USOM) ve Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) 2013 yılından itibaren ülkemizde faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Türkiye siber güvenlik temelleri 2012 yılında atılmaya başlanmıştır. Yıllar geçtikçe bu alanlar yenilikler karşımıza çıkmaktadır. Siber güvenlik alanında en son yapılan KVKK kanunu ile kişisel verilerimiz koruma altına alınmıştır.
Siber alanlarda karşılaşılan tehdit ve saldırılar gün geçtikçe artmaktadır. Dijital çağda yaşağıdımızı göz önüne alırsak bu saldırılar hayatımızın için birçok sorun yol açacağa öngörülmektedir.
Siber tehdit türleri karşı karşıya kaldığı 3 ana başlıkta yer almaktadır.
Siber Suç : İşlerin durmasına ve aksaklığa uğramasına hedefleyen kişiler veya gruplardır.
Siber Saldırı : Siyasi ve politik nedenlerle ilgili bilgi toplama sürecidir.
Siber Terör : Elektronik sistemleri durdurmak ve korkuya neden olabilecek şekilde zarar vermek için planlanır.
Yazılımınızı ve işletim sisteminizi devamlı güncel tutun.
Antivirüs yazılımı kullanın.
Güçlü parola / şifre kullanın.
Kaynağını bilmediğini e-postaları açmayınız.
Kaynağı belli olmayan web site uzantıları ve reklam mesajlarına tıklamayınız.
Güvenli olmayan Wifi ağını kullanmayın.
Yukarıda sizlere işletmenizin ve bireysel olarak siber saldırılardan korunma yollarından bahsettik. Bunların hepsini yapmak sizleri basit siber saldırılardan korumuş olacaktır.
Bu yazımızda sizlere siber güvenliğini tanımını, siber güvenliği kapsayan terimleri siber saldırı türlerini ve bu saldırılardan nasıl korunmamız gerektiğini kısaca ele aldık.